Golvad...

Oh my god! I samband med att vi kikade på fasadfärg så hittade vi ett golv som vi kärade ner oss i. Ett väldigt tjockt laminatgolv med underlimmad skumgummi som dämpar ljud samt att det var relativt "billigt" också. Vi gick in på nätet och hittade ett som var ännu billigare och leverantören skulle ta hem så många som vi behövde så vi kan beställa allt golv hos dem.
 
 
 

Svart på vitt...

Byggstartmöte och banken var inbokat nu på fredag vilket skulle ha legat till grund för tomtköp och gjutning av plattan. Dock fick vi idag vid lunch veta att alla papper angående radonmätningen i marken inte kommit in än och radondosorna som vi beställt damp ned i brevlådan idag - pust! Så....om vi sätter ned dem imorgon så kan de plockas upp tidigast nästa vecka och återigen blir bygget förskjutet. Den första snön har singlat ned och heja heja snart måste vi gjuta innan kälen sätter sin.
 
Vi har iaf beställt kulör till fasaden yeyy!!=)
Självklart läste jag på en heel del om färgval och val av vit kulör till fasad. Man ska tydligen ABSOLUT INTE ta en kritvit färg (Blir skrikigt vit utomhus) så en Cremevit är bäst då blir den fint vit ute. Vi valde därför den mest sålda vita kulören (502Y). Och den svarta kulören...svart heter den ;)
 
 
 
 

Nu börjar resan på riktigt...

Gahh! De först räkningarna på bygget har redan dimt ned i brevlådan och vi har inte ens varit på banken och öppnat upp byggkreditivet (startat upp lånepotten som allting ska dras ifrån). Mycket annat håller på att fixas nu också och idag började Peter att bygga den första väggen på huset - yeyy ;)!!
 
Under väntetiden har vi tittat på diverse interiör dvs, golv, färg, kök, belysning, trapp, vitvaror osv - ja, lite av det man behöver i ett hus ;)
 
 
Redan innan sommaren började jag kika på trappor (Länken mellan husets två plan) som för mig är en superviktig "detalj" som sätter prägel på huset redan när man kommer in i hallen.
 
  
 
Fredrik vill ha med metallräcke, jag vill ha med plexiglas (Eftersom vi ska ha det ist för räcka på övervåningen) men någon typ av kompromiss ska vi väl kunna komma fram till.
 
 
 
 

Plötsligt händer det - BYGGLOV!

JAAA!
Kom hem efter jobbet idag (F var hemma med sjuka barn) och vad säger han....bygglovet är beviljat och vi blir inom kort kallade till en "Teknisk samordning" som det så fint heter (Ett byggstartmöte). JAA!!
Dock slank det med en räkning på cirkus 97.000 :- på inkoppling av vatten också men där hade vi räknat på 105.000 så även det var ju goda nyheter ;)
 
Jag fick även ett mejl från handläggaren som bad om ursäkt för den utdragna handläggningen och lovade en reducering med 20% på bygglovspriset - Yeyy! Bara där har jag ju sparat in på en ny rumssoffa ;)!
 
 

Jävla bygglov!

Som sagt...folk hade varnat oss för att bygglovet skulle strula men vi blev bevisade motsatsen tills.....vi (Fredde) gick upp på kontoret i början av Oktober (efter att vi inte hört av kommunen sedan Agusti) och fick veta att vårt byggärende tappats bort. WHAT? F pratade med Chefen på byggkontoret som fick väääldigt bråttom att få ut honom. Hon tog hans telefonnummer och kort därpå ringde hon upp..."Jo, det var ju en som satt med ärendet men hon hörde bara inte vad vi sa men allt är klart så vi lägger byllovet på lådan imorgon!
 
BULLSHIT! De hade tappat bort ärendet och fick nu panik!
Två dagar gick innan F fick ett mejl om att "Lilltoaletten" på nedervåningen ej är handikappanspassad eftersom det behöver vara 80 cm från toalettstolen till väggen samt att man ska kunna komma in och vända med en rullstol. F blev förbannad och ringde direkt till vår arkitekt/kvalitetsansvarige som vi betalat dyra pengar för att han ska få bygglovet att stämma. Gert i fråga förklarade att dessa regler endast är rekomendationer och att han nyss kommit från ett möte med handläggaren där han visat med en "kompass" att man visst kan svicha runt med en rullstol på toaletten. So far So good!
 
Vi har inte hört ngt på flera dagar och idag (Måndag 13/10) ringde jag återigen upp kommunen och pushade på dem men de verkar inte gå att få tag i.
 
Väntan fortsätter.....

Vi skriver kontrakt - nu finns ingen återvändo

I väntan på bygglovet och efter flera vändor hit och dit med kontraktet som ändrades med tidens gång så var det äntligen dags att skriva på det slutgiltiga kontraktet. Peter kom hem till oss och vi skrev på kontraktet (husbeställningen). Nu kändes det ännu mer verkligt att vi verkligen ska uppfylla vår dröm och bygga vårt hus!
 

 

Röjning av tomt...

Tiden gick och eftersom vår byggherre (Peter) ville hinna gjuta plattan innan vintern så hade vi liksom inte tid att vänta utan vi började att röja tomten på sly och annat skräp. Detta höll vi på med i ca 15 h totalt. (Tre dagar).
Barnen var superduktiga och tålmodiga för de var med två av tre dagar. Min bror Tim gick med röjsågen och vi andra drog ris/sly och lastade på släpet. Tack och lov fick vi låna pappas kort så vi kunde åka och lasta av avfallet på tippen ostört!. Andra helgen var min syster med barn med och kämpade i hettan. Jag körde några vändor med ris och lärde mig tack vare detta att köra och backa med släp!=)
 
 
 
 

Tomten stod sedan orörd i några veckor innan min pappa ordnade dit en kille med en stor grävmaskin som drog upp samtliga stubbar och stenar och skalade av tomten. Nu såg det äntligen ut som en byggklar tomt!
 
(BILD KOMMER)
 
 
 
 
 
 
 

I väntan på bygglovsbesked....

Nu hade vi (genom Gert) lämnat in samtliga handlingar som behövdes för bygglovet och nu började en lång väntan av oro, ångest och frågor eftersom att nära och bekanta skrämt upp oss med hur svårt det är att få bygglov, hur hårda de är och att man ständigt kommer att behöva lämna in kompletteringar vilket bidrar och resulterar i att bygglovet aldrig tycks bli klart. "De är ganska kinkiga på sånt där", "Det lär nog dröja", "De kommer hela tiden på nya saker att klaga på" osv.....pust! Aja, om det blir klart inom ett år så är vi nöjda iaf!
 
Vi fortsatte våra dagar på stranden och en dag  i slutet av Juli (mitt under semestern) när F hade varit in på byggkontoret så förklarar handläggaren (JO, någon satt faktiskt och arbetade med vårt ärande) att allt ser jättebra ut och det enda som fattas är ett grannmedgivande - VA???? Hur kan det vara möjligt? Det har gått en månad, det är semester och vi har ställt huset helöt gaaalet på tomten, garaget står alldeles för nära tomtgränsen och vi har inte kompletterat med någonting?!?!. (Vi firade den kvällen!!)
 
Senare den veckan när vi tittade till tomten så träffade vi de berörda grannarna som menade att det skulle bli jätteroligt att vi skulle bygga hus och flytta dit samt att allt var OK! Grannmedgivandet kom in den 15 Agusti - nu är det nära!!! (Trodde vi).
 
Folk omkring oss frågade hur det gick med bygglovet och vi förklarade att allt var nästan klart men att de (på byggkontoret) bara var så sega på att sammanställa allting!) Vi trodde verkligfen att det nästan var klart!
 
Men....väntan och förväntningarna på ett positivt besked i brevlådan fortsatte.....

Träff med Peter och vår kvalitetsansvarige på tomten

Vi stämde träff med Peter (vår byggherrre) och Gert (arkitekt & kvalitetsansvarige) på den blivande tomten för att prata ihop oss lite angående hur vi vill ställa huset, om vi ska ha garage osv.
Gert åkte till sitt kontor och började skissa upp huset samt ordna upppgifter inför bygglovsansökan och redan dagen efter ville han att vi skulle komma in på hans kontor.
 
 
Peter satte upp sin byggskylt och wow - nu kändes det som att det verkligen var på riktigt!
 
 
Vi träffade honom någon dag efter och tyvärr hade han ändrat en hel del på orginalskisserna på huset (vilka han fått av Peter). Han hade tagit bort en massa små fönster och lagt till symmetriska standardfönster, tagit bort den snygga balkongen, satt två stora pelare på övervången osv eftersom att HAN ansåg det vara onödigt. Men...där sade jag stopp eftersom de små "onödiga" fönstren sätter en egen prägel på huset, fönstren i barnens sovrum är också ett unikt sätt att designa och pelare istället för infällda takbjälkar - vem vill ha det?
 
Så...Gert ändrade och skissade upp huset precis så som vi ville ha det och en del ändringar tex förlängd vägg i hallen, inget förråd under trappen och inga franska balkonger var några av kraven vi hade!
Han bekräftade någon dag senare att han hade skickat in alla handlingar till bygglovsansökan och kort därpå kom räkningen på det - aouchhh!!!
 
 
 
 
 

Projekt - bygglov!

Peter tipsade oss om en arkitekt/kvalitetsansvarig (Gert) som han tyckte vi skulle samråda med angående ritning och detaljskiss på hus, tomt, utbyggnad, osv. 
Vi träffade Gert och ritade upp de ändringar vi ville på husmodellen "Kornett". Vi fick bestämma ALLT men de ändringar vi gjorde var inte många.... Vi förlängde väggen nere i hallen för att få mer möblerbar yta samt stänga för den redan extremt öppna ytan lite, satte ett helt räcke uppe (istället för en vägg, tog bort takfönstren uppe (alltid stor risk för fuktskada) och  tog bort de franska balkonerna vilket vi båda tyckte var helt onödigt och estetiskt fult helt ärligt!
 
Detta var i slutet på Maj och redan i mitten av Juni fick vi ett brev från kommun att de skulle börja handlägga vårt ärende.....
 
 
Vi hörde ingenting i Juli månad (inte så konstigt eftersom det ar semester) men Fredde var in och pratade med en handläggare (tydligen just vår handläggare) som konstaterade att allt såg bra ut och endast ett grannmedgivande återstod innan bygglovet skulle vara klart. Vi träffade grannarna medan vi var och hälsade på tomten och alla verkade glada över att vi skulle flytta dit. Jag ringde kommun igen i slutet av Agusti och den 22 Agusti hade grannmedgivandet kommit in. Jag har sedan dess försökt kontakta kommunen angående bygglovegt men får alltid samma svar; "de har så mycket att göra vi återkommer när vi har tid".
 
Väntan fortsätter....
 
 
 
 

Projekt - banken!

Efter att ha pratat med Anna (Världens-bästa-Anna) på Myresjöhus var vi nu villiga att göra allt i vår makt för att få beviljat en lån till detta drömhus. Vi träffade samtliga banker i Skellefteå men pga att jag studerade (räknades som nolltaxerad) och vår budget skulle ligga på -70 kr/månaden ifall räntorna stiger till 8 % (De måste räkna på en i-värsta-fall-ränta)  Förutom! Handelsbanken som beviljade hela lånebeloppet + att vi skulle få låna hela kontantinsatsen (detta läggs på ett blankolån) och vår månadsutgift på boende varje månad skulle hamna öpå 18.000 :-. NJA! Där ringde varningsklockorna! Vilken bank lånar ut så mycket pengar och dessutom HELA kontantinsatsen!?
 
Nåväl, jag pratade med Anna och hon kom med förslaget att vi skulle köpa enbart materialleveransen à 1,8 miljoner sen ordnar vi hantverkade själva för att på så sätt minska på kostnaderna.
 
Jag satt på varje rast i ca 6 månader och ringde runt till olika byggföretag för att få en offert på husbygget. Jag tror jag ringde varenda byggföretag i skellefteå och de ville/behövde såklart ritningarna på huset. Jag pratade med Anna som skickade varenda ritning på huset (El, VVS, Bygg osv). TACK! nu hade vi orginalritningarna och efter månader av sökande efter rätta hantverkaen så dök PETER upp! En arbetskompis till Fredde tipsade om sin bror som just hade startat ett eget företag. "NorlundsBygg". Vi träffade Peter och blev kära! Hans prisklass låg ca 700.000 kr under Myresjöhus och dessutom skulle både väggar, fönster och design bli bättre och snyggare!
 
Vi pratade återigen med en av bankerna som tydligen kände till NorlundsBygg. Han nappade men ville ha prisuppgifter in i minsta detalj. Vi kollade upp pris på virke, byggkostnader, markarbete, VVS, inkoppling av vatten och Avlopp, Fredde räknade på elindragning osv. Tillslut sa banken JA! TACK! Skumpa och ståt och äntligen var vi på väg att uppfylla vår dröm!
 

Banken sa JA!!!
 
 
 

Ska vi bygga hus? Träff med Myresjöhus.

I januari 2013 satt jag och skrollade på face-book när plötsligt en reklamannons om Myresjöhus dök upp. Jag kikade in på husmodellerna "baraföratt" och blev genast förälskad i stilen på husen! Vi har ju tittat på hus till och från i ca 7 år nu och de priser som råder på bostadsmarknaden kontra bankens stora krav på inkomst bidrar till svårigheten att få låna till ett hus. Ett helt vanligt hus, med stora renoveringsobjekt och höga driftkostnader. Droppen var när vi efter vår senaste hursvisning insåg att utgångspriset var på 1,4 milj. (Detta var en enplanare på knappt 120 kvm). Med en fuktskadad källare, trasigt tak och behov av byte av alla fönster. Där efter vill vi ju förstås också piffa upp och byta kök, toaletter osv. Driftkostnaden låg på¨ca 40.000 kr/år och detta med fjärrvärme! What the fuck! Använder gammparet huset som året-runt-bastu lr?
 
Nåväl..jag satt och kikade på Myresjöhus och ringde genast ned till närmaste huvudkontor/återförsäljare som låg i Umeå. Vi bokade ett möte och några dagar senare körde vi ned i snöstormen för att träffa säljaren på hennes kontor. Vi satt i timmar och kalkylerade på ett hur som vi hade bestämt oss för "Kornett". Tydligen det mest sålda Myresjöhuset av alla. Vi fick dessutom åka och hälsa på i ett sådant hus och jag blev genast såld!
 
Vad skulle kalaset gå på? Vi skissade på ett standardhus (inga tillval) och summan av kardemumman - 3,5 milj!
Inte mycket för ett nybyggt fint hus tänkte vi och utan att behöva betala villaskatt i 15 år + att detta hus skulle vara underhållsfritt i ca 20 år.
 
Vi fick med oss en bopärm, köpeskontrakt och en massa saker att tänka på hem.
 
 
 
"Kornett"
 

RSS 2.0